Cukinia nie ma wyrazistego smaku, ale właśnie to sprawia, że jest warzywem, które z łatwością wykorzystasz w różnych daniach. Można ją jeść na surowo, pieczoną lub duszoną. Co można zrobić z cukinii? Dzielimy się kilkoma sprawdzonymi przepisami.
Co zrobić z cukinii na szybko?
Po pracy, gdy chcesz szybko coś zjeść, danie z cukinii może być doskonałą propozycją. Plastry tego warzywa podsmażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki smakują o niebo lepiej niż niejeden gotowiec. Można też zetrzeć cukinię na tarce, dorzucić jajko, odrobinę mąki i smażyć placuszki na złoto. To świetny przepis, gdy zastanawiasz się, co można zrobić z cukinii na szybko i bez zbędnych ceregieli. Bardzo dobrze jako danie, które można przygotować w kilka minut, sprawdzi się też cukiniowy omlet z fetą i suszonymi pomidorami. Jest on sycący, prosty i gotowy w kwadrans.
Jeśli ktoś zastanawia się, co zrobić z mięsa mielonego i cukinii, ten przepis sprawdzi się znakomicie. Do miski wystarczy wrzucić zmielona pierś z kurczaka, startą na grubych oczkach cukinię (koniecznie dobrze odciśniętą z nadmiaru soku), jedno jajko i przyprawy według uznania. Uformuj małe kotleciki i smaż na patelni. Będą one soczyste w środku, lekko chrupiące z zewnątrz i świetnie pasują zarówno do ziemniaków, jak i sałatek.
Co zrobić z cukinii na kolację?
Zbliża się wieczór i zastanawiasz się, co dobrego zrobić z cukinii wieczorem? Oto kilka pomysłów. Delikatna tarta na kruchym spodzie z cukinią, serem kozim i karmelizowaną cebulą kusi nawet tych, którzy zazwyczaj nie przepadają za warzywami. Paski cukinii owinięte wokół farszu z ricotty i ziół, zapieczone z sosem pomidorowym, mogą śmiało zastąpić klasyczną lazanię. Krem z pieczonej cukinii i pora, podany z grzankami z parmezanem, również smakuje wyśmienicie.
A co zrobić z żółtej cukinii na kolację? Choć podobna jest ona do zielonej odmiany, to ma nieco łagodniejszy smak i świetnie nadaje się do grillowania. Plastry żółtej cukinii, wrzucone na ruszt, posmarowane oliwą i posypane solą morską, zyskują delikatny, słodkawy posmak. Świetnie łączą się one z rybami albo kuskusem z ziołami.
Co zrobić z młodej cukinii?
Wczesnym latem, gdy cukinia dopiero dojrzewa, nie potrzebuje wielu dodatków. Jej skórka jest cienka, miąższ jędrny, więc świetnie nadaje się ona do jedzenia na surowo. Sałatka z młodej cukinii, mięty i fety, skropiona oliwą, pojawia się coraz częściej na stołach miłośników prostych smaków. Młode warzywa można też zamarynować z chili i czosnkiem. Po kilku godzinach nabierają one wyrazistości i sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub serów. Zastanawiasz się, co fajnego można zrobić z cukinii zerwanej prosto z ogródka? Wystarczy pokroić ją w cienkie wstążki i połączyć z makaronem oraz świeżym pesto. Wiele przepisów dotyczących tego, co można zrobić z cukinii, z łatwością znajdziesz w internecie na blogach kulinarnych i nie tylko.
Co zrobić z mrożonej cukinii?
Po rozmrożeniu cukinia traci chrupkość, ale to nie przekreśla jej kulinarnej użyteczności. To warzywo zmiksowane na gładko, świetnie sprawdzi się jako baza do zupy krem z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Mrożoną cukinię można też dodać do sosu warzywnego, dusząc z pomidorami i oregano, a potem podać z kaszą gryczaną. Osoby szukające pomysłów na to, co zrobić na obiad z cukinii z zamrażarki, powinny spróbować cukiniowych kotletów z płatkami owsianymi i czosnkiem, które są aromatyczne i pożywne. Dobrym rozwiązaniem będzie też cukiniowa zapiekanka z ryżem, startym serem i podsmażoną cebulką. Wszystko wystarczy umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec do lekkiego zarumienienia. Można również przygotować warzywne curry z dodatkiem mleczka kokosowego i imbiru. Taka rozmrożona cukinia świetnie wchłania przyprawy i nadaje daniu kremowej konsystencji.
Cukinia jest warzywem, które wykorzystasz w wielu przepisach, dlatego po prostu nie może jej zabraknąć w Twojej kuchni. Dodaj ją do omletu albo przygotuj z niej surówkę. Sprawdzi się ona także w przeróżnych wariantach kotlecików, zapiekanek i dań na gęsto. Wykorzystasz nawet zamrożoną cukinię, np. do zup lub past. Do dzieła! Koniecznie daj znać w komentarzu, który z przepisów najbardziej Ci zasmakował.