Kuchnia hiszpańska – potrawy z Półwyspu Iberyjskiego, które trzeba znać!

Kuchnia z półwyspu Iberyjskiego pełna jest zapachów, przypraw i ciekawych smaków. Hiszpania słynie nie tylko ze słonecznych plaż czy kultury flamenco, ale też z dobrego jedzenia. W dzisiejszym artykule przedstawimy najciekawsze dania kuchni hiszpańskiej, które naszym zdaniem trzeba znać.

Jaka jest kuchnia hiszpańska?

Kulinaria w Hiszpanii jest bardzo bogata, a to dlatego, że na jej kształt miały wpływ także inne narodowości, a to wszystko za sprawą handlu, który w historii tego kraju bardzo dobrze się rozwijał. Jedzenie hiszpańskie to nie tylko owoce morza, to także ryż, oliwki, pomidor czy szynka. Kuchnia w Hiszpanii będzie się różnić w zależności od regionu, w środkowej części kraju chętnie jada się dziczyznę, na północy popularne są dania na bazie nabiału czy owoców morza. Z kolei Baleary słyną z wieprzowiny i warzyw.

Jakie dania kuchni hiszpańskiej warto znać?

Hiszpania ma wiele ciekawych potraw narodowych, niektóre z nich są specyficzne tylko dla danego regionu. Jedno jest pewne – niektóre potrawy z hiszpańskiej kuchni są znane na całym świecie.

Zupa Gazpacho

Większość osób powie, że zupa Gazpacho to po prostu pomidorowa podawana na zimno. Bardzo lakoniczny opis tego dania i kompletnie błędny, Gazpacho to przede wszystkim zupa z czerwonej papryki, pomidorów i ogórków. Świeże warzywa są przecierane na gładką masę z dodatkiem oliwy, dzięki czemu powstaje pyszna, gładka zupa krem.

Paella

Paella to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalne danie z Półwyspu Iberyjskiego. Paella to danie na bazie specjalnej odmiany ryżu, który gotuje się na niewielkim ogniu wraz z przyprawami, białą i szparagową fasolką. Danie przygotowuje się na specjalnej patelni wolnym ogniu.

Crema Catalana

Crema Catalana, czyli krem kataloński to danie swoim wyglądem przypomina dobrze nam znane crème brûlée, które powstaje ze śmietany. Crema Catalana to danie, które przyrządza się na bazie mleka, cytryny, żółtej jaj i cynamonu, a na powierzchni deseru tworzy się skarmelizowaną skorupkę z cukru.

Churros

Churros to również jedno z lepiej znanych nam dań, jest to smażone na głębokim oleju ciasto ptysiowe. Churros to podłużne, mięciutkie ciastka posypane cukrem. Często podaje się je także z dodatkiem czekolady. To typowa przekąska, której możecie spróbować w każdej kawiarni, w Hiszpanii często można znaleźć stoiska uliczne, które sprzedają tylko Churrosy!

Hiszpańskie tapas

W Hiszpanii bardzo popularne są różnego rodzaju tapas, czyli… przystawki. Każdy, kto choć raz był w Hiszpanii, z pewnością ich próbował. Tapas to m.in.:

  • sardynki po andaluzyjsku,
  • krokiety z szynką serrano,
  • panierowane krewetki.

Tapas to różnorodne specjały kuchni hiszpańskiej, warte spróbowania, jednak warto pamiętać, że tego typu przystawki wymagają wysokiej jakości produktów spożywczych.

Nie wolno jednak zapominać o tym, że Hiszpania słynie także z wysokiej jakości wędlin, jak chorizo, salchichón, czy jamon. Choć kultowych potraw z kuchni hiszpańskiej jest więcej, to te naszym zdaniem zasługują na uznanie. Co waszym zdaniem jeszcze powinno znaleźć się na tej liście?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *