Co oprócz sushi podają w japońskich restauracjach na Śląsku?

Japońskie restauracje słyną z sushi, ale nie jest to jedyne danie, którym może się poszczycić kraj kwitnącej wiśni. Kuchnia Japończyków jest bardzo bogata i różnorodna. Co jeszcze możemy w niej znaleźć? Przekonajcie się sami.

Co zjemy w japońskiej restauracji oprócz sushi?

W Katowicach jest wiele ciekawych restauracji, które serwują sushi. Trudno jest wymienić tutaj jedną jedyną słuszną. Wiele z nim bardzo się od siebie różni. My polecamy zajrzeć do każdej, na którą traficie i wybrać swoją ulubioną japońską restaurację. Jeśli zastanawiacie się, co oprócz sushi zjesz w japońskiej restauracji, to spieszymy z pomocą! Oto nasza lista japońskich dań, których możecie spróbować w japońskich restauracjach.

Sałatka Wakame

Undaria Pierzastodzielna, czyli inaczej wodorosty wakame to rzecz, która z japońskich stołów nigdy nie odchodzi. Sałatkę z glonów wakame najczęściej podaje się do sushi, lub jako przystawka przed podaniem sushi. Glony są delikatnie chrupiące, słone i słodkie zarazem. Sałatkę z glonów spotkacie prawdopodobnie w każdej restauracji, która serwuje sushi.

Chirashi

To… Sushi, tylko że nie w rolce. Wszystkie elementy, które składają się na sushi: ryż, warzywa, ryba, są tutaj rozdzielone i podane osobno na talerzu jako danie. Chirashi najczęściej podawane jest w miseczce z dodatkiem ryżu. Potrawę można albo ułożyć na ryżu, lub z nim zmieszać.

Deser Yuzu

Yuzu to owoc, który do Japonii przywędrował z Chin. To połączenie mandarynki z cytryną. Ma charakterystyczny cierpki kwaśny posmak. Jest powszechnie wykorzystywana w Japonii. Z owocu yuzu można zrobić suimono, shishimi togarashi czy sos ponzu. Deser Yuzu można zjeść w niewielu miejscach na Śląsku, ponieważ cytryny yuzu nie są łatwo dostępne. Jeśli znudziło wam się jedzenie sushi, udajcie się do Sakana Sushi & Sticks W Katowicach spróbować deseru yuzu.

Tempura

Czym jest tempura? To specjalnie przygotowywane ciasto, najczęściej robione jest z mieszanki mąk. Krewetki moczy się w cieście i wrzuca na rozgrzany olej. Co ciekawe, tempura do Japonii przywędrowała z Portugalii. Słowo tempura pochodzi od łacińskie to tempora, co oznaczało post. Portugalczycy w piątek zamiast mięsa jedli warzywa w chrupkim cieście. W japońskich restauracjach sushi najczęściej znajdziecie krewetki w tempurze, ale równie często możecie spotkać warzywa, np. szparagi, cukinię, bakłażana.

Ramen

To japońska zupa, która swoim wyglądem i sposobem gotowania przypomina nasz rodzimy rosół. Różnica jest taka, że bulion może być długo gotowany. Kolejna różnica to ogromna ilość dodatków. Ramen charakteryzuje się dużą ilością makaronu i dodatków do niego, warzyw, glonów, tofu czy kawałków mięsa. To zupa, jednak z powodzeniem można ją nazywać daniem. W Katowicach zjecie ramen w restauracjach sushi, albo w knajpach, które gotują tylko ramen, jak np. TamPo Ramen.

Sashimi

To danie składające się wyłącznie z surowych ryb i owoców morza. Można też w ten sposób podawać wołowinę i koninę. Mięso zazwyczaj jest drobno krojone i podawane z przyprawami. Sashimi najczęściej podaje się z wasabi, sosem sojowym, rzodkiewką daikon i z sosem ponzu.

Yakitori

To tradycyjna japońska przekąska. Jest to szaszłyk, zazwyczaj drobiowy, najczęściej przygotowuje się go ze specjalnym sosem, który składa się z mirinu, sake, shoyu i cukru. Obecnie możecie spróbować szaszłyków z różnego rodzaju mięsa, ale też i z warzyw. Są one opiekane na grillu. Na Śląsku Yakitori z kurczaka możecie zjeść w Mijubie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *