Kiedy powstała pierwsza restauracja McDonald’s? Historia restauracji McDonald’s

McDonald’s to firma dobrze już znana na całym świecie. Z pewnością nie jeden z was miał okazję spróbować ich burgera czy frytek. Czy zastanawialiście się kiedyś jakie były początki tej sieci restauracji szybkiej obsługi? Postanowiliśmy się w to zagłębić i podzielić się z wami ciekawostkami na temat restauracji ze złotymi łukami.

Kto stworzył McDonald’s – historia restauracji

Pierwsza restauracja fastfoodu otworzyła się w 1940 roku w San Bernardino w Kalifornii. Właściciele, Maurice i Richard McDonald pierwotnie mieli zamysł na restaurację z grillem, jednak zmienili swoją strategię marketingową, kiedy zauważyli, że ich hamburgery cieszą się ogromnym zainteresowaniem i stanowią największe źródło ich dochodu. W ich menu znajdowało się w tamtym czasie 25 pozycji, a klienci już wtedy nie musieli wychodzić z auta, byli obsługiwani przez kelnerów. To była pierwsza wersja, dziś już dobrze nam znanego Drive-thru. Kilka lat później, bracia McDonald reorganizują swoją restaurację, zamykają ją, by w 1948 roku otworzyć lokal samoobsługowy, w podobnej wersji funkcjonuje aż do dzisiaj. Zamówienia można było już składać przy okienku, a proces obsługi klienta został zoptymalizowany o speedee servicce, który miał przyspieszać czas przygotowania hamburgera.

Sukcesy restauracji McDonald’s

W 1953 roku założyciele proponują sprzedaż licencji na lokal wraz z nazwą i jej wystrojem. To właśnie w tym czasie na restaurację zwrócił uwagę Ray Kroc, sprzedawca mikserów do koktajli mlecznych. Widząc ogromny potencjał w restauracji, namawia on braci McDonald do rozszerzenia swojego biznesu na cały świat. W 1961 roku Ray Kroc wykupuje część udziałów firmy za 2.7 mln dolarów. To właśnie on odpowiedzialny jest za popularność marki, doprowadził restaurację do sukcesu na skalę światową. Więcej o samym Rayu i niesamowitej historii restauracji Mcdonald’s możecie dowiedzieć się więcej w filmie The Founder z 2016 roku.

Historia loga firmy McDonald’s

Słynne złote łuki nie istniały od samego początku, jakby się mogło wydawać. Wręcz przeciwnie. Łuki powstały długo po tym, jak Ray Kroc odkupił całą restaurację od braci McDonald’s. W 1962 roku, czyli rok po wykupieniu wszystkich udziałów, firma ogłasza nabór na nowe logo. Fred Turner naszkicował charakterystyczne złote “V”, które później przez projektanta firmy zostało przemienione w charakterystyczne “M”. Tak powstało słynne logo.

Najstarszy McDonald’s na świecie nadal istnieje!

Większość z was może być zdziwiona, jednak pierwszy McDonald s, który został otwarty w 1953 roku, istnieje do dzisiaj. Co więcej, jego wygląd od tamtego czasu się nie zmienił. W San Bernardino w Kalifornii możecie podziwiać restaurację, która ma już ponad 60 lat! Restauracja jest prawdziwym hołdem dla firmy, na ścianach lokalu możecie zobaczyć starodawne menu, które kiedyś funkcjonowało, znajdziecie tam gabloty, i informacje związane z historią marki, można też zrobić przegląd technologii szykowania jedzenia fast-food.

2 thoughts on “Kiedy powstała pierwsza restauracja McDonald’s? Historia restauracji McDonald’s

  1. Jestem ogromną fanką „Maczka”, miło czytało się ten artykuł. Teraz na moją bullet list dopisuję wizytę w lokalu w San Bernardino w Kalifornii – spełnienie marzeń! ;P

  2. o, a ja myślałam, że restauracja mcdonald to od zawsze miała te swoje słynne łuki, a tu coś takiego, nie spodziewałabym się, że logo powstało później

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *