Konkurencja w gastronomii jest ogromna. Dlatego, aby wybić się na jej tle, trzeba mieć nie tylko dobrą kuchnię, ale również wystrój, który przyciągnie klientów. Współczesne restauracje są miejscem, w którym można dobrze zjeść, a także zrelaksować się i odpocząć. Sprawdź, jak urządzić restaurację, aby odnieść sukces.
Jak urządzić restaurację?
Przede wszystkim każda restauracja powinna posiadać jakiś motyw przewodni, najlepiej jeśli nawiązuje on do serwowanej kuchni. Na przykład w pizzerii lepiej sprawdzi się wystrój nawiązujący do włoskiego wybrzeża niż do polskiej wsi. Jeśli restauracja nie serwuje dań związanych z danym regionem, może wybrać inny motyw, który konsekwentnie będzie realizowany w wystroju pomieszczeń, wyglądzie personelu czy w menu. Dominujący może być również sam styl lokalu, np. industrialny, boho czy glamour.
Warto również postawić na oryginalność. Niecodzienne, kreatywne wnętrze z pewnością przyciągnie ciekawskich klientów. Urządzając restaurację, należy także zwrócić dużą uwagę na szczegóły, takie jak odpowiednie światło czy dekoracje i dodatki. Ważną rolę odgrywa również kolor ścian oraz funkcjonalność pomieszczenia.
Klimat restauracji
O wyborze restauracji, często decyduje jej klimat. Ostatnio dobrze sprzedają się industrialne, loftowe wnętrza, które wbrew pozorom nie tak trudno osiągnąć. Te style nawiązują do poprzemysłowych, fabrycznych budynków, łączą w sobie cegłę, metal i drewno. Wynajmując lokal w kamienicy, czasem wystarczy zostawić surową ścianę i odpowiednio ją oświetlić, aby uzyskać świetne, nowoczesne wnętrze. W takiej restauracji dobrze sprawdzą się również białe, szare i czarne elementy oraz drewniane stoły. Ważne, aby wszystko ze sobą współgrało i tworzyło przyjemne wnętrze, w którym chce się przebywać. Decydując się na taki klimat, trzeba również pomyśleć o delikatnych, minimalistycznych dekoracjach. Dobrym pomysłem będzie menu, znajdujące się na czarnej tablicy nad barem, czy żywe, zielone rośliny.
Wystrój małej restauracji
W przypadku dużego lokalu, mamy wiele możliwości aranżacji wnętrza. A co, jeśli nasza restauracja ma zaledwie kilkanaście metrów kwadratowych? Jak urządzić małą restaurację, żeby była ładna i funkcjonalna? Przede wszystkim małe lokale, powinny być przytulne. Dlatego w tym przypadku musimy odejść od zimnych, industrialnych wnętrz. W małej restauracji powinny królować żywe, ciepłe kolory. Warto tam również zadbać o dodatki, takie jak zasłony, firanki, poduszki czy kolorowe serwetki. Dobrym wyborem będą dekoracje z motywem kwiatowym, a także żywe kwiaty na stołach (oczywiście pod warunkiem, że będziemy je regularnie wymieniać). Ciepłe, jasne ściany nie tylko rozweselą wnętrze, ale również optycznie je powiększą. Dzięki czemu nasz lokal będzie wyglądał na dużo pojemniejszy. Urządzając takie wnętrze, nie można zapomnieć o jego funkcjonalności. W małej restauracji warto postawić na 2-, max 4-osobowe stoliki.