Co na obiad? 5 pomysłów na obiad

Planujesz jadłospis na przyszły tydzień i już teraz brakuje Ci pomysłów na obiady? A może po drodze z pracy dopiero będziesz jechać do sklepu i szukać inspiracji na dzisiejszy posiłek? Nie martw się – przychodzimy z odsieczą i przedstawiamy 5 pomysłów na obiad.

  1. Zapiekanka
  2. Azjatyckie curry
  3. Makaron z pesto/warzywami
  4. Zupa na obiad
  5. Domowy fast food

1. Zapiekanka

Wielu osobom wydaję się, że zapiekanka to danie czasochłonne i wymagające w przygotowaniu. I tak naprawdę tylko Ci wtajemniczeni wiedzą, że to propozycja na tani i prosty obiad. Może nie tak szybki, jeśli wziąć pod uwagę, że przed podaniem musi się piec kilkadziesiąt minut, ale przecież Ty w tym czasie nie musisz z zapartym tchem siedzieć przed szybką od piekarnika i kontrolować cały proces.

Zwykle podstawą zapiekanek jest makaron lub ziemniaki. Tu mamy wskazówki – warto je wcześniej podgotować lub… użyć tego, co zostało z wczorajszego obiadu. Do tego dodaje się inne warzywa, szynkę, kiełbaskę lub kurczaka, ser i błyskawiczny sos na bazie śmietany czy mleka roślinnego.

I teraz zdradzimy Ci pewną tajemnicę… Do zapiekanki najlepiej jest włożyć to, co masz w lodówce. Co więcej! Nie musisz wszystkiego dokładnie kroić i siekać, w końcu i tak całość zostanie wymieszana i przykryta warstwą sera. To idealny sposób na tzw. czyszczenie lodówki.

2. Azjatyckie curry

Druga, niezawodna propozycja to azjatyckie curry. Tu również nie damy Ci konkretnego przepisu, bo możesz je zrobić, z czym tylko lubisz. Wystarczy, że podsmażysz pastę curry z wybranymi warzywami, a następnie podgotujesz całość w mleku kokosowym. W wersji wegetariańskiej dodaj tofu lub ugotowaną ciecierzycę, a w mięsnej kurczaka czy ryby lub owoce morza. Całość podawaj z ryżem basmati lub jaśminowym (najlepiej pasują do azjatyckich potraw).

Curry ma jeszcze kilka innych zalet. Jest sycące i rozgrzewające, to obiadowy must have w okresie jesienno-zimowym. Jest to też danie jednogarnkowe, które od razu możesz przygotować na dwa, trzy dni, nie martwiąc się o kolejne obiady. Pamiętaj jedynie, żeby przed przełożeniem potrawki do pojemnika dokładnie ją wystudzić.

3. Makaron z pesto/warzywami

Nie ma szybszego obiadu niż makaron. A z czym? Z czym tylko lubisz. Gdy masz tylko kilkanaście minut na zrobienie obiadu, podaj go z pesto. Ten włoski sos możesz kupić lub zrobić samodzielnie w nie więcej niż w 3 minuty, w czasie, gdy makaron będzie się gotować.

Masz więcej czasu? To wspaniale! Podsmaż na oliwie warzywa (najlepiej sezonowe), jeśli chcesz, dodaj do tego mięso (indyka lub kurczaka). W ten sposób zrobisz pyszny, uniwersalny obiad, który powinien smakować całej rodzinie.

4. Zupa na obiad

Wpojono Ci przekonanie, że zupa to nie obiad, a co najwyżej pierwsze danie? Zaraz rozprawimy się z tym mitem! Zupa może być idealną propozycją na danie główne – jest jednogarnkowa, często robi się praktycznie sama i nietrudno przygotować ją na kilka dni.

Aby jednak stanowiła pełnowartościowy posiłek, należy ją nieco wzbogacić o białko. Można dodać do niej ciecierzycę, soczewicę, owoce morza, drób lub nawet wołowinę (w wersji meksykańskiej lub… włoskiej – polecamy sycącą zupę ala lasagne).

Nasza propozycja to azjatycka zupa krem z dyni z makaronem chow mein i krewetkami czy tajski bulion z makaronem ryżowym i kurczakiem. Uwierz nam, że po takim posiłku z pewnością nie będziesz głodny.

5. Domowy fast food

Nie masz pomysłu na obiad, a dzieci domagają się swoich ulubionych fast foodów? To żaden problem – przygotuj je w wersji domowej. Burgery w 100% z wołowiny (nie muszą być smażone, można je upiec), podane w „prawdziwej” bułce lub wrapy/tortille z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na obiad. I tak eksperymentując, możesz zamienić prawie każdy fast food na pyszny, zdrowy posiłek dla całej rodziny.