Tanie jedzenie – jak oszczędzać przygotowując posiłki?

Kosztowne składniki, egzotyczne potrawy i obowiązkowo – długie stanie w kuchni. Tak większość osób wyobraża sobie gotowanie. A jednak na co dzień często wygląda to inaczej – tanio, szybko i prosto. Z naszymi wskazówkami zaczniesz przygotowywać niedrogie, lecz pyszne i sycące posiłki.

Planowanie posiłków

Jeśli chcesz oszczędzać i nie marnować żywności, musisz zacząć od planowania posiłków. To niestety jest niezbędne, aby przejść do kolejnego kroku, czyli listy zakupów. Nie musisz robić planów od razu na cały tydzień, jeśli czujesz, że to ponad Twoje siły. Wystarczy na 3-4 dni. Małymi krokami.

Jak planować? Jak tylko jest Ci wygodnie. Na kartce, w kalendarzu, pliku, do którego dostęp ma cała rodzina. Ważne jest, aby przed rozpoczęciem układania jadłospisu, zrobić inwentaryzację w kuchni – jakie masz kasze, makarony. Może w najdalszym zakamarku lodówki są warzywa, które trzeba by jak najszybciej zjeść? Bazuj, na tym, co już masz. Bo potem zaplanujesz indyjskie curry, do którego potrzebujesz 20 ml sosu rybnego, 20 ml oleju sezamowego i 20 g pasty curry i na same te składniki wydasz… ok. 30-40 zł!

Lista zakupów

Jak masz już zaplanowane posiłki, możesz stworzyć listę zakupów. Na kartce lub w aplikacji w telefonie, jak będzie dla Ciebie lepiej. Na tym etapie musisz też wiedzieć, ile czego potrzebujesz. Możesz to oszacować lub, jeśli korzystasz z konkretnych przepisów, po prostu spisać. I kupić dokładnie tylko ziemniaków, ile potrzebujesz.

Dzięki temu nie marnujesz żywności i oszczędzasz – kupujesz mniej i nic nie musisz wyrzucać. Plusem jest jeszcze to, że będąc w sklepie, jesteś bardziej odporny na pokusy – skupiasz się na swoim celu, czyli na tym, co jest na liście.

Z czego przygotować tanie posiłki?

Czasami pierwszy i drugi punkt nie wystarczy. Kiedy tak będzie? Gdy codziennie planujesz na obiad krewetki, wołowinę czy domowe sushi. Dlatego zastanów się, co jest najdroższe? Wiadomo, mięso i ryby. Warzywa, kasze, strączki są znacznie tańsze i to one powinny stanowić bazę dla Twoich posiłków. Nie twierdzimy, że masz całkowicie zrezygnować z produktów mięsnych, możesz jednak ograniczyć ich spożycie lub zmniejszyć ilości w posiłkach.

Boisz się, że będziesz chodzić głodny? Nie martw się, jest sporo produktów, które sycą na długo. To przede wszystkim warzywa strączkowe, czyli ciecierzyca, soczewica, fasola. Do tego nabiał oraz niektóre warzywa jak ziemniaki.

Uwierz nam, że po chilli sin carne (wegetariańskim chilli con carne), ziemniakach z jajkiem sadzonym i maślanką czy strogonowie z kurczakiem długo nie będziesz głodny.

Promocje spożywcze – kiedy się opłacają?

Na koniec mamy dla Ciebie zaskakującą poradę – nie kupuj produktów w promocyjnej cenie, no, może z małymi wyjątkami. Dlaczego? Bo wtedy często kupujesz to, czego nie potrzebujesz lub w ilości, która jest dla Ciebie za duża. Taki produkt się zepsuje, zanim zdążysz go wykorzystać.

Mamy jednak dwie rady. Możesz przed rozpoczęciem planowania posiłków sprawdzać gazetki różnych sklepów i patrzeć, co jest w promocji i na jakich warunkach. Wtedy ustal, z jakich składników w obniżonej cenie możesz zrobić danie.

Natomiast druga rada jest taka, że opłaca się kupować produkty niepsujące się lub z długą datą ważności, a więc kasze, makarony, strączki, pomidory w puszkach czy przeciery pomidorowe. Coś, co można długo przechowywać. Często można oszczędzać, kupując mięso i ryby w obniżonych cenach i potem je mrozić, ale tu zwróć uwagę na to, jak długo mogą przebywać w zamrażarce.