5 potraw kuchni włoskiej. Jakie błędy popełniasz, przyrządzając risotto, carbonarę, pizzę?

Pizza, carbonara, risotto, sos bolognese – to tylko jedne z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. W Polsce jednak rzadko kiedy przyrządzane są poprawnie, nawet w restauracjach. Dlatego podpowiadamy, jakich błędów się wystrzegać.

1. Pizza

Pizza to sztandarowe danie kuchni włoskiej. Polacy kochają ją od dawna, aczkolwiek dopiero od kilku lat można zauważyć modę na „prawdziwą włoską pizzę”. Czyli tak właściwie jaką? Przygotowaną na chrupiącym, cienkim cieście (kluczem do sukcesu jest piec do pizzy opalany drewnem), z niedużą ilością składników. Bo minimalizm jest tu kwestią kluczową. Ciasto, które jest praktycznie niezauważalne pod pieczarkami, szynką i (o zgrozo!) ananasem, włoską pizzą nazywać się raczej nie może. Choć ciągle takie „spolszczone” wersje cieszą się popularnością.

A przygotowujesz czasami pizzę w domu? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie ciekawostkę. Panuje powszechne przekonanie, że ciasto na pizzę to ciasto drożdżowe. I faktycznie, dodaje się ten składnik, ale w proporcjach 10 g drożdży na 1 kg mąki. Podstawą jest jeszcze mąka tipo 00, którą na szczęście nie jest już tak trudno kupić, nawet w marketach.

2. Carbonara

Na drugim miejscu jest nasz osobisty faworyt, czyli makaron carbonara. Sos jest bardzo prosty, przygotowuje się go na bazie jajek, parmezanu, pieprzu oraz pancetty, czyli słonego, włoskiego boczki. Brzmi prosto, prawda? Niestety, w Polsce carbonara rzadko jest tak podawana.

Znacznie bardziej popularny jest sos na bazie śmietany, a nie żółtek. I choć dodatek „polskiego” boczku można by jeszcze wybaczyć, tak zamiana jajek na śmietanę jest w naszym odczuciu niewybaczalna. Dlaczego? Ponieważ zamiast delikatnego sosu, otrzymujemy tłustą i ciężkostrawną potrawę bez smaku, która sprawia, że carbonara ma niechlubną opinię kalorycznego obiadu.

3. Risotto

Risotto to tak naprawdę sposób przygotowania ryżu. Gotuje się go na bulionie, który ryż chłonie. Zwykle też do przygotowania risotto używa się wina, masła oraz cebuli.

Przy czym ważne jest, żeby użyć tu specjalnej odmiany ryżu – arborio lub carnaroli. W Polsce ten pierwszy jest zdecydowanie bardziej popularny i łatwiej dostępny.

W przypadku risotto głównym bohaterem dania jest (nie jest to chyba żadnym zaskoczeniem) ryż, aczkolwiek mile widziany jest także dodatek grzybów, warzyw czy ryb lub krewetek. No dobrze, a gdzie najczęściej popełnia się błąd? Risotto powinno być kremowe, rozlewać się po talerzu, a nie „stać”, co niestety często się zdarza. Obiecujemy jednak, że przygotowanie perfekcyjnego włoskiego dania z ryżu jest tak naprawdę kwestią wprawy.

4. Bolognese

Podczas wakacyjnej wizyty we Włoszech rozczarowało Cię, że nigdzie nie znalazłeś spaghetti bolognese? A co powiesz na to, że pewnie był on w karcie…? Bolognese to po prostu rodzaj ragu, czyli mięsnego sosu.

W Polsce bolognese kojarzone jest z sosem pomidorowym oraz wołowiną, ale tak naprawdę powinno się dodawać do niego jeszcze marchewkę, seler i pietruszkę. Zaskoczony? Nie tylko ty, bo niestety mało kto o tym wie, a dodatek warzyw sprawia, że sos ten nabiera głębi smaku.

Co ciekawe, bolognese rzadko podaję się z makaronem spaghetti. Włosi łączą go z papardelle lub tagliatelle, a to dlatego, że na tym cienkim i długim makaronie sos nie jest w stanie się utrzymać. I tu na wszelkie wypadek dodajemy, że spaghetti to rodzaj makaronu, a nie potrawy jako takiej.

5. Pasta

Na koniec chcielibyśmy napisać nie o jednym daniu, a właściwie o grupie potraw z pastą, czyli makaronem. Tutaj kombinacji jest wiele, Polacy jednak popełniają jeden, zasadniczy błąd – dodają bardzo dużo sosu, w którym makaron „pływa”. A dla Włochów pasta to rzecz święta i to ona jest głównym bohaterem (przygotowana al dente, inaczej być nie może). Jak ją więc podawać? Z niedużą ilością sosu. Tylko tyle, i aż tyle.

Makarony