Jeżeli w Twojej diecie ryby to jedynie karp na święta, jesteś zatwardziałym zwolennikiem schabu i wołowiny powinieneś szybko zmodyfikować swoje nawyki żywieniowe. Zdrowe odżywanie bez ryb jest praktycznie niemożliwe. Pamiętaj, że jadłospis mieszkańców basenu Morza Śródziemnego lub Japończyków jest pełen ryb, dzięki czemu zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby układu krążenia niż my. Dlaczego należy jeść ryby?
Dlaczego warto jeść ryby?
Statystyczny Polak ma dostęp do wielu gatunków ryb oraz dobrej jakości owoców morza, jednak spożycie ryb przypadające rocznie na jednego mieszkańca naszego kraju plasuje się na poziomie jedynie 12 kg rocznie. To bardzo mało, biorąc pod uwagę, że zdecydowanie największą pulę zgarnia wigilijny karp, bez którego nawet uparci mięsożercy nie wyobrażają sobie świątecznej kolacji.
Jeśli ryba rzadko gości na Twoim talerzu pamiętaj, że bez niej Twój mózg szybciej się starzeje. Zawarte w rybach jod oraz witamina D sprzyjają lepszej koncentracji, zwiększają zdolność pamięciową Twojego umysłu, poprawiają samopoczucie oraz zapobiegają depresji.
Jedząc regularnie ryby dbasz o swoje serce oraz układ krążenia. Dwa kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, tj. kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy rozszerzają naczynia krwionośne i zmniejszają krzepliwość krwi. Wielonasycone kwasy omega-3 zawarte w rybach hamują rozwój choroby wieńcowej i choroby niedokrwiennej serca, działają też przeciwalergicznie, przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.
Jedząc często ryby zmniejszasz również ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Pamiętaj, że zawarta w rybach witamina D odpowiedzialna jest za lepsze wchłanianie wapnia, co stanowi rewelacyjną profilaktykę przeciw osteoporozie.
Jakie ryby warto wybierać?
Warto jeść wszystkie ryby, jednak jeśli nie jesteś ich smakoszem postaw na kilka gatunków, które są najlepszym wyborem dla Twojego organizmu.
Jeżeli aktualnie jesteś na diecie odchudzającej, chcesz zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów wprowadź do swojej diety chude ryby jak płastuga, sandacz, leszcz, sola czy witlinka.
Kiedy zechcesz popracować nad swoją masą mięśniową, często ćwiczysz na siłowni kupuj ryby z wysoką zawartością białka, dla sportowców idealne są ryby bogate w mięso, jak miecznik, turbot, dorsz i tuńczyk.
Chcąc poprawić wydolność swojego mózgu, zwiększyć pamięć i zapobiegać depresji jedz często łososia, makrelę, pstrąga oraz śledzie. Uznawane za odwieczny afrodyzjak owoce morza spożywaj kiedy masz problemy z erekcją i niskim libido.
Na co zwrócić uwagę kupując ryby?
Kupując ryby zwracaj baczną uwagę na stan ich świeżości. Pamiętaj, że świeża ryba powinna zostać wystawiona do sprzedaży w chłodni lub w lodzie.
Oceniając świeżość ryby zwracaj uwagę na skrzela, które muszą być czerwone, szare skrzela świadczą o tym, że ryba nie nadaje się już do spożycia. Oczy ryby powinny być błyszczące i wypukłe, a jej skóra sprężysta pod naciskiem palca. Zwracaj też uwagę na zapach, ryby wydzielają charakterystyczną woń, jednak ich zapach powinien być zawsze przyjemny.