Restauracje od wielu lat są nieodłącznym elementem naszego życia. To nasze miejsca spotkań, w których zacieśniamy więzi z bliskimi, ale też obszar eksploracji nowych smaków. Dla wielu z nas wyjście do restauracji jest jedną z ulubionych atrakcji, którą można robić w wolnym czasie, skąd one się wzięły? Już wam mówimy.
Jak powstały restauracje?
Słowo restauracja pochodzi z francuskiego restaurer, co znaczy odradzać czy też przywracać. Tak było określane wtedy jedzenie — przywracało ludziom siły witalne. Jednak początkowo restauracje nie funkcjonowały tak, jak dzisiaj. Były to raczej przyjezdne tawerny, w których mogli stołować się podróżnicy. Funkcjonowały też jako miejsca, które serwowały posiłki na ulicach, tak żywili się ludzie w starożytnych Pompejach. Często mieszkańcy byli zbyt biedni, by posiadać własną kuchnię, albo ich domy były zbyt małe, dlatego mogli jeść tak naprawdę tylko na mieście. Historycy policzyli, że w samym mieście takich barów, w których stołowały się osoby zamieszkujące starożytne Pompeje, było aż 150. Dziś chodzenie do restauracji jest tylko dla uprzywilejowanych, kiedyś była to domena biednych, którzy nie mieli kuchni.
Kiedy zaczęto używać pojęcia restauracja?
Pierwsza restauracja na świecie, w mniej więcej takim modelu, jaki znamy dziś powstała w 1765 roku, gdzie szef kuchni A. Boulanger postanowił sprzedawać swoje zupy. Miał on przygotowane menu z potrawami, a restauracja znajdowała się nieopodal Luwru. Nie było to pierwsze miejsce, które oferowało ciepłe posiłki, ale Boulanger był pierwszą osobą, która wykorzystała słowo “restauracja” do określenia swojego biznesu. Otwieranie restauracji stało się popularniejsze po Rewolucji Francuskiej, wielu kucharzy, którzy wcześniej gotowali dla arystokracji, postanowiło otworzyć własny lokal gastronomiczny. Tym sposobem, coraz więcej osób mogło kosztować dań początkowo zarezerwowanych dla arystokracji, jedzenie stało się bardziej przystępne dla wszystkich.
Najstarsza restauracja na świecie
Według księgi rekordów Guinnesa najstarszą restauracją na świecie jest Sobrino de Botin w Hiszpanii, działa ona nieprzerwanie od 1725 roku. Lokal początkowo nazywał się Casa Botin, nazwa Sobrino de Botin pojawiła się później. Była ona rodzinną tradycją i zajmowały się nią pokolenia rodziny Botin, a od XX wieku rodzina Gonzalez. Restauracja była znana z pieczonych w całości prosiaków, których można spróbować do dziś.
Piwnica Świdnicka we Wrocławiu — pierwsza restauracja w Polsce
O dziwo, w Polsce pierwsza restauracja powstała 500 lat szybciej niż we Francji, jednak nie funkcjonowała ona pod nazwą restauracji. Lokal mieścił się w piwnicach ratuszu, we Wrocławiu. Była to miejska gospoda, która serwowała świdnickie piwo. W trakcie II wojny światowej restauracja została zamknięta, w 1960 roku postanowiono ją wyremontować, służyła wtedy jako kawiarnia, restauracja i salon gier. Restauracja niestety zamknęła się w 2017 roku, ale aktualnie trwają prace remontowe i możliwe, że w tym roku doczekamy się ponownego otwarcia Piwnicy Świdnickiej.