Organizując domówkę, jednym z istotniejszych punktów przygotowań, jest ustalenie listy przekąsek dla gości. Bywa z tym problem, jako że często ciężko jest ustalić, co komu może zasmakować. Choć w sieci można znaleźć całe mnóstwo przepisów na imprezowe przekąski, warto wziąć pod uwagę kilka istotnych rad, które mogą się sprawdzić przy różnych okazjach. Co więc warto przygotować na domówkę?
Przekąski na domówkę – jakie?
Imprezy domówkowe bywają różne, zazwyczaj jednak mają jednak charakter nieformalny, a co za tym idzie, można pozwolić sobie często na dozę fantazji. Niewątpliwie jednak istotnym składnikiem każdego takiego spotkania są przekąski, które pozwolą miłe spędzenie czasu w towarzystwie i przy okazji zjedzenie czegoś.
Zazwyczaj są one pewnym wstępem do dania głównego lub podawane są po nim, często jednak są też po prostu miłym urozmaiceniem spotkania. Możliwości mamy tak naprawdę wiele, w zależności od tego, jak wielu gości się spodziewamy, jaki charakter ma domówka i jak dużo chcemy poświęcić czasu na przygotowania.
Przekąski na jeden kęs – najprostsze rozwiązanie
Jeżeli nie chcemy poświęcać zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków, możemy potraktować dania przekąskowe, jako formę dowolnego wyboru dla gości. Zazwyczaj przedstawiane są one jako różne produkty o pojedynczych składnikach na jedno przegryzienie. W ten sposób można wybrać choćby mięsa (szynki, kiełbaski, kabanosy, salami), sery czy warzywa. Wszystko oczywiście odpowiednio porcjowane i ułożone w sposób dekoracyjny na talerzach czy deskach może pełnić ciekawą i kolorową kompozycję.
Roladki i paszteciki na przekąskę
Popularnymi przekąskami są także niewielkie dania w postaci roladek i pasztecików nadziewanych. Robi się je stosunkowo szybko, dodatkowo różnorodność składników wręcz zadziwia. Można więc postawić na roladki mięsne, warzywne czy mieszane. Jeżeli mamy czas i ochotę można zrobić nawet kilka do wyboru, by każdy mógł sięgnąć po to, co mu będzie bardziej odpowiadać. Często można więc spotkać roladki z tortilli z szynką, tuńczykiem, łososiem, ogórkiem czy szpinakiem. Ciekawa jest także wersja roladki serowej z kurczakiem i pieczarkami.
Koreczki – przekąska każdej imprezy
Koreczki to przekąska, która zdecydowanie najczęściej pojawia się na imprezowych stołach. Ich dużą zaletą jest nieskomplikowane przygotowanie i dowolność w doborze składników. Zazwyczaj robi się je, nabijając na szaszłyki kawałki owoców, warzyw, mięsa czy serów. Proste przykłady: koreczki z winogron i gorgonzoli, koreczki z pomidorami i mozzarellą, koreczki z kabanosem, serem żółtym, korniszonem i papryką.
Sałatki na domówkę
Pewnym standardem jest także przygotowywanie sałatki w roli przekąski. Tak i tutaj mamy bardzo szeroki wybór przepisów, które mogą trafić w gusta najróżniejszych gości. Tak więc do wyboru mamy sałatki mięsne, warzywne, owocowe, rybne, jajeczne, makaronowe, a także wariacje z najróżniejszymi składnikami.
Przekąski dla bardziej wymagających
Podane wyżej przykłady zalicza się raczej do tych prostszych i mniej wymagających, szczególnie w przypadku koreczków czy gotowych kawałków produktów wyłożonych na talerzach. Można jednak postarać się o coś bardziej wykwintnego, ale i też czasochłonnego. Ciasta, babeczki, pizze i pizzerynki, mini burgery, kotleciki, naleśniki to tylko kilka przykładów. Z powodzeniem można wybierać spośród bardzo wielu pomysłów na tego typu dania imprezowe.
Co do sałatek to polecam podawanie ich w wytrawnych tarteletkach, super smakują i ładnie wyglądają 🙂