Chemia dla gastronomii, czyli czego używa się dla czystości restauracji, kuchni?

Chemia dla gastronomii różnie się znacząco od tego, co na co dzień używamy w naszych domach. W tym przypadku liczyć będzie się zarówno skuteczność, bezpieczeństwo, jak i odpowiedni poziom higieny. Jakich profesjonalnych środków czystości używa się w gastronomii?

Jaką chemię używa się w gastronomii?

Zdecydowanie jeżeli chodzi o lokale gastronomiczne, bardzo istotne jest zachowanie odpowiedniego poziomu czystości i higieny. Jest to trudniejsze niż w naszych domach, jako że takie miejsca muszą mierzyć się z innym typem zabrudzeń. Do tego zazwyczaj powierzchnia konieczna do wysprzątania jest większa i dodatkowo należy robić to częściej, przy użyciu odpowiednich specyfików. Chemia dla gastronomii musi być nie tylko skuteczna w walce z uporczywymi zabrudzeniami, ale też i bezpieczna w użyciu. Konieczne jest, by takie środki posiadały niezbędne atesty, zezwalające na użycie ich w lokalach. Wykluczone jest więc wybranie pierwszych lepszych środków z marketu.

Gdzie szukać profesjonalnej chemii dla gastronomii?

Ponieważ lokale gastronomiczne muszą zmagać się z wieloma zabrudzeniami, będącymi naturalną częścią pracy, konieczne jest też posiadanie pod ręką profesjonalnej i atestowanej chemii. Wbrew pozorom nie jest trudno ją znaleźć, jako że na rynku nie brakuje zarówno producentów, jak i dystrybutorów takich środków. Chemię dla gastronomii oferuje SilcoPolska.pl, wraz z wieloma innymi akcesoriami przydatnymi w tej branży. Najczęściej są to produkty dostępne w dużych opakowaniach, co pozwala na dłuższe użytkowanie.

Jakie środki czystości do gastronomii się wyróżnia?

Restauracje i inne punkty gastronomiczne to najczęściej wiele różnych powierzchni wymagających czyszczenia. Dotyczy to zarówn:  podłóg, stolików, blatów, naczyń, akcesoriów kuchennych, jak i różnych maszyn. To bardzo ważne, by zachować ich higienę, ponieważ w ten sposób chroni się zarówno pracowników, jak i klientów przez ewentualnymi problemami zdrowotnymi. Dostępne są różnego rodzaju płyny, pianki, żele, tabletki, mleczka i koncentraty. Mają one najróżniejsze zastosowanie.

Mycie i czyszczenie naczyń

Czystość naczyń oraz akcesoriów kuchennych jest szalenie ważna, dlatego bardzo istotne będzie stosowanie właściwych do tego środków. Najbardziej powszechne są oczywiście płyny do ręcznego zmywania, ale równie dobrze można skorzystać z koncentratów czy tabletek czyszczących do zmywarek.

Sprzątanie podłóg i blatów

W tym przypadku także dostępnych jest wiele środków, najczęściej są to różnego rodzaju płyny do mycia powierzchni – podłóg, ścian, blatów i stołów. Może być to produkt uniwersalny, albo specjalny środek myjąco-odtłuszczający. Znajdzie się też płyny dezynfekujące czy mleczka do szorowania.

Jaka chemia do czyszczenia maszyn do gastronomii?

Przyrządzanie posiłków wiąże się z niemałym bałaganem i wieloma zabrudzeniami także maszyn i wyposażenia. W ich czyszczeniu przyda się np.: specjalny środek do piekarników czy pieców, płyn do polerowania stali nierdzewnej, środek antypleśniowy czy nawet produkty do udrażniania rur. Znaleźć można wiele produktów z przeznaczeniem do mycia, czyszczenia i dezynfekcji obszarów spożywczych.

One thought on “Chemia dla gastronomii, czyli czego używa się dla czystości restauracji, kuchni?

  1. Chemia dla gastronomii? Nie lepiej używać jakiejś domowe sposoby? Jako, iż mamy do czynienia z lokalem gastronomicznym, powinniśmy stosować naturalne preparaty niż chemie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *