Kuchnia w lokalu gastronomicznym to miejsce, w którym ręczniki papierowe muszą być obowiązkowo. Przydają się one nie tylko przy odsączaniu dań z tłuszczu, ale także przy sprzątaniu. Ręczniki jednorazowe ułatwiają utrzymać kuchnię w czystości.
Ręczniki papierowe mają szerokie zastosowanie. Korzysta się z nich przy osuszaniu rąk, odsączaniu dań z tłuszczu, ale także do czyszczenia i polerowania blatów kuchennych.
Rodzaje ręczników papierowych
Obecnie na rynku możesz znaleźć wiele rodzajów papierowych ręczników. Możesz zakupić ściereczki wykonane z celulozy lub z makulatury, różnią się one między sobą jakością, grubością, rozmiarem, gramaturą, a nawet kolorem. Przede wszystkim rozróżnia się je w zależności od ich sposobu przechowywania. Ręczniki papierowe różnego typu znajdziesz na silcopolska.pl, w sklepie możesz złożyć zamówienie na konkretny rodzaj papieru. Znajdziesz tam:
- ręcznik papierowy w podajniku,
- ręcznik na stojaku bądź na specjalnym uchwycie – występuje w rolce, listki papieru są wydzielone,
- ręcznik w składce ZZ – są złożone na pół, po rozłożeniu listka otrzymuje się tradycyjnej wielkości szmatkę, można go umieścić w dozowniku,
- ręcznik systemowy – dopasowany do konkretnego modelu dozownika.
Na rynku znajdziesz także czyściwa przemysłowe i ręczniki fryzjerskie, które są wytrzymałe i nie pylą się, można nimi osuszyć mokre, umyte włosy. Przy kupowaniu ścierek papierowych warto zastanowić się nad ich przeznaczeniem, może to pomóc przy wyborze konkretnego rodzaju. Jeśli chodzi o lokal gastronomiczny, ważne by były chłonne, wytrzymałe i wydajne. Dobrze mogą się sprawdzić te w specjalnym podajniku.
Jaki ręcznik do lokalu gastronomicznego wybrać?
Ważne by ręczniki papierowe przeszły atesty, powinny one posiadać certyfikaty ISEGA, które dopuszczają produkty do bezpośredniego kontaktu z żywnością. W gastronomii nie ma miejsca na produkty bez certyfikatów. Są one gwarancją bezpieczeństwa, produkty są przebadane, a w ich skład jest wolny od zanieczyszczeń i szkodliwych dla człowieka substancji. Dobrze, by ściereczki nie pyliły, tak by skutecznie czyściły powierzchnie i naczynia. Jeśli zależy ci na tym, by restauracja była ekologiczna, możesz też zakupić ekologiczne ręczniki, które powstały z przetworzonych kartonów bądź opakowań.
Ręcznik papierowy czy czyściwo do gastronomii?
W sklepach i hurtowniach z wyposażeniem dla lokali gastronomicznych możesz znaleźć czyściwa przemysłowe. Są one podobne do ręczników, jednak mają zupełnie inne zastosowanie. Czyściwo jest głównie wykorzystywane w dziedzinie przemysłowej, charakteryzuje się dużą wytrzymałością i wysoką chłonnością. Jednak nie wszystkie czyściwa dostępne na rynku będą się nadawały do lokalu gastronomicznego, mogą one nie mieć certyfikatu ISEGA. Jeśli chcesz kupić czyściwo do restauracji, wybierz takie, które zostało dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Czyściwo przemysłowe jest świetne, używam najczęściej, bo można kupić w takich GIGA rolkach. Ogólnej ręczniki papierowe to coś mega przydatnego, zawsze używam w kuchni 😀
Ja do swojego lokalu gastronomicznego wybieram ręczniki papierowe w jak największych rolkach i takich firm, które dbają o środowisko i działają na zrównoważonych zasadach
Też prowadzę knajpkę i do mojego lokalu gastronomicznego także wybieram ręczniki papierowe najwyższej jakości. Ważna jest też dla mnie polityka firm, więc zwracam uwagę na certyfikaty i to jak działają 🙂