Najbardziej niezdrowe słodycze. Co szkodzi w słodyczach?

Uwielbiane są nie tylko przez dzieci. W samym jedzeniu słodyczy nie ma niczego złego, jeśli zna się umiar. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak duże znaczenie ma to, po jakie słodycze nie powinniśmy sięgać. Co prawda wszystkie zawierają szkodliwy cukier, jednak w niektórych zawarte jest coś jeszcze gorszego. Jakich słodyczy unikać i dlaczego? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Cukierki

Od nadmiaru zawartego w nich cukru aż głowa może rozboleć. Zbyt duża jego ilość w organizmie, może powodować występowanie wielu chorób i dolegliwości od otyłości, przez cukrzycę, choroby układu krążenia, problemy z sercem, a nawet na nowotworach kończąc. O ile z nadwagą czy próchnicą można sobie jakoś poradzić, tak z pozostałymi chorobami już nie będzie tak łatwo. Dlatego lepiej unikać cukierków i zadbać nie tylko figurę, ale przede wszystkim o zdrowie.

Toffi i batoniki

Wszelkiego rodzaju ciągnące się cukierki karmelowe i batoniki są szczególnie niebezpieczne. Zawierają bardzo dużo cukru oraz innych, szkodliwych dodatków. Oprócz tego, że powodują wzrost wagi, to jeszcze są odpowiedzialne za tworzenie się idealnych warunków do rozwoju bakterii w jamie ustnej. Wszelkiego rodzaju krówki, cukierki z nadzieniem toffi inne ciągutki oklejają zęby i ku naszej nieświadomości, długo na nich pozostają. To stwarza im możliwość do tego, by przerabiać cukier na kwas, który z kolei powoduję próchnicę. Zatem, jeśli ulegliśmy pokusie i zjedliśmy tego typu cukierki, umyjmy od razu zęby.

Wafelki

Choć mogłoby się wydawać, że zwykłe wafelki będące często jedynie dekoracją do deserów lodowych to niewinne i mało szkodliwe słodkości, to rzeczywistość prezentuje się zgoła inaczej. Drobinki wafelków z łatwością przedostają się do przestrzeni międzyzębowych, zalepiając tym samym bruzdy. Poza tym bardzo wolno się rozpuszczają i długo zalegają w szczelinach. Mogą tam „siedzieć” nawet przez kilka godzin. To daje bakteriom sporo czasu, na rozwiniecie się i spowodowanie próchnicy.

Lizaki i landrynki

Mają w sobie mnóstwo cukru oraz sztucznych barwników. Jednak w tym przypadku większą szkodliwość powoduje ich twardość. Nie dość, że wolno się rozpuszczają, dając tym samym bakteriom czas na przetworzenie cukru w szkodliwe dla zębów kwasy, to na dodatek, tak twarde cukierki zwiększają ryzyko mechanicznego uszkodzenia zębów albo dziąseł. Zdarza się, że podczas gryzienia dochodzi do złamania zęba.

Słodycze i lizaki

Żelki

Uwielbiane przez większość ludzi żelki, nie powinny zbyt często lądować w naszych ustach. Zarówno kwaśne, jak i tradycyjne żelki, mają w swoim składzie bardzo dużo cukru. Oprócz tego dodawane są do nich składniki aromatyczne, co raczej nie może mieć pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Kwasy, a zwłaszcza cytrynowy, rozpuszczają szkliwo, osłabiając tym samym zęby i narażając je na wystąpienie próchnicy. One również lubią przyklejać się do zębów, czego konsekwencje, opisano powyżej.